Het kabinet wil 100.000 woningen per jaar bouwen. Volgens Hilbrand Katsma, algemeen directeur van Van Wijnen Components, kan dat. Maar dan moeten we 't wel slim aanpakken.
fotografie: Jorrit Lousberg
Slimmer & sneller
Hilbrand Katsma is algemeen directeur van Van Wijnen Components.
Hij is verantwoordelijk voor de woningfabriek waar Van Wijnen op termijn 4.000 Fijn Wonen-woningen per jaar gaat maken. “Daarmee verdubbelen we onze huidige productie! Maar zover zijn we nog niet. We zijn op weg. Iedere dag produceren we prachtige woningen, voeren we het volume gestaag op en komen we dichterbij ons doel om jaarlijks duizenden extra woningen toe te voegen aan de woningvoorraad in Nederland.” Naast deze woningfabriek is hij ook verantwoordelijk voor Research en Development binnen Fijn Wonen en de vier andere fabrieken van Van Wijnen.
Tijdens een rondleiding vertelt Hilbrand over het idee dat de fabriek deed ontstaan. “Het was 2014. We zaten middenin een economische crisis en duizenden vaklieden verlieten onze sector. Tegelijkertijd zagen we in de jaren daarna materiaalschaarste ontstaan en de behoefte aan betaalbare woningen toenemen. Over een paar jaar zou het onmogelijk zijn om betaalbare en duurzame woningen van goede kwaliteit te maken, was destijds onze verwachting. Dus zochten we naar een oplossing.”
Innovatieve woningfabriek
“Waar je nu staat, is ons antwoord op het woningtekort, de arbeidsschaarste, de stijgende kosten en de groeiende vraag naar duurzame woningen. We staan in de grootste woningfabriek van Europa. Met 50 vakmensen en meer dan 70 robots doen we in deze fabriek het werk waar traditioneel 1.350 bouwvakkers voor nodig zijn. Daardoor kunnen we betaalbaar produceren, zonder af te doen aan de kwaliteit. Ik ben ervan overtuigd dat de kwaliteit minstens zo goed is als bij traditionele bouw, omdat wij in de fabriek met hetzelfde team werken en, anders dan op de bouwplaats, niet worden beïnvloed door de weersomstandigheden. Daardoor zijn onze producten áltijd van optimale kwaliteit.”
Uniek aanbod door robotisering
Het metselen is op dit moment volledig gerobotiseerd. “Alleen op die manier kunnen wij metselwerk leveren dat door een enorme variatie onderscheidend is én voldoet aan onze kwaliteitseisen”, vertelt Hilbrand. “Met de metselrobots doet de kwaliteit namelijk niet onder voor maatwerk en geven we architecten en ontwikkelaars de mogelijkheden om woningen en appartementen te maken die uniek zijn en niet te onderscheiden van bestaande bouw. De architecten met wie wij samenwerken, zijn daar erg enthousiast over. Ook bij welstandscommissies zien we dat enthousiasme terug. Bovendien zijn wij de eersten die appartementen ook geïndustrialiseerd kunnen bouwen.”
Duurzaamheid in alle facetten
“Uiteraard is duurzaamheid een leidend principe”, zegt Hilbrand. De woningen zijn op circulaire principes ontwikkeld. Zo worden ze in onderdelen geproduceerd en op locatie geassembleerd tot een woning of appartement. Indien nodig kunnen ze in de toekomst worden gedemonteerd en op een andere locatie worden geremonteerd. Hierdoor hoeven we niet te slopen en gaan onze woningen heel erg lang mee.”
''Ook in de woningfabriek zelf is duurzaamheid leidend. Wist je bijvoorbeeld dat deze fabriek all-electric is?''
Warmte en kou om te verwarmen en te koelen, halen we uit de bodem en de energie komt van de wind en de zon. En het beton waarop we staan? Dat is afkomstig uit gesloopte projecten en gerecycled om hier opnieuw te kunnen toepassen. Tot slot heeft de fabriek, net als de woningen en appartementen, een circulaire basis: ook de fabriek is remontabel en kan worden verplaatst als dat nodig blijkt.”
Ook NU.nl bekeek onze nieuwe manier van bouwen én legde dit vast
Het bouwen van een nieuwbouwwoning is in deze tijd moeilijk te betalen voor een starter, en dat zal helaas niet snel veranderen. In Heerenveen staat een fabriek waar die mogelijkheid tóch gecreëerd wordt. Woningen van bewezen kwaliteit met veel variatie die ook nog eens betaalbaar zijn: het kan wel. Op termijn wordt hier straks twintig keer per dag een complete woning met een prijskaartje vanaf 175.000 euro v.o.n. gemaakt. NU.nl kwam langs in Heerenveen om het met eigen ogen te bekijken.